Föreläsningar och workshops

Här följer ett urval av mina föreläsningar om klimatsmart mat, jag skräddarsyr även upplägg på beställning. Se även workshops längre ner på sidan.

Inspirationsföreläsning klimatmat                                                                     Vad är egentligen näproducerat? Hur mycket kött klarar planeten? Vad är skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt? Varför slänger vi så mycket mat?  Under föreläsningen presenteras sex utgångspunkter, sju årstider samt många konkreta matlagningstips. Jag visar att det är både inspirerande, gott och enkelt att skaffa sig matvanor som bidrar till en hållbar utveckling. Föreläsning ger många nya kunskaper och helst vill man direkt hem till köket och sätta igång.

Grönare kök                                                                                          Hur mycket protein behöver vi egentligen? Vad ska jag tänka på när jag lagar vegetariskt? Rätt kombinationer av vegetabilier får i dig allt protein och de näringsämnen du behöver, oavsett om du är vegetarian eller om du bara vill lära dig mer om
vegetarisk mat. Lär dig hur du skapar hållbara matvanor genom att minska andelen kött i din kost och skapar hållbara matvanor, -både för miljön och hälsan.

Klimatsmart skolmat                                                                               Hur får man skolbarn att äta vegetariskt? Hur kan vi arbeta med matsvinn och hur får vi en ökad dialog med pedagoger och matgäster? Föreläsningen utgår från sex utgångspunkter i klimatsmart mat, med fokus på offentliga kök. Jag bjuder på framgångsfaktorerna från mitt arbete med klimatsmart skolmat i Örebro kommun, och hur vi har ökat andelen ekologiskt, fått eleverna att äta mer vegetariskt samt minskat matsvinnet. Ni kommer att gå därifrån och många konkreta tips och råd hur ni kan driva vidare dessa frågor i er egen organisation.

Matsvinn                                                                                                                  Idag slängs 30% av all mat som produceras. Matsvinnsfrågan berör oss alla, oavsett om du driver en restaurang, skolkök, livsmedelsbutik eller en helt vanlig ätande konsument. Föreläsningen ger en bred bild av matsvinnsproblematiken. Varför matsvinn uppkommer, skillnaden mellan matsvinn och matafvall, olika aktörers roll i frågan samt många konkreta tips på hur ni kan minska matsvinnet inom er organisation, eller hemma i köket.

(Föreläsningen kombineras med fördel med en workshop där deltagarna även får identifiera kritiska punkter i mathanteringen, samt göra en konkret handlingsplan för att minska matsvinnet.)

Workshops

Vill du arrangera en heldag, aktivera fler sinnen eller bara ha lite mer ”hands on” kunskap? Många av mina föreläsningar kombineras med fördel med en workshop där deltagarna får tillfälle att diskutera lösningar, lägga upp förändringsstrategier eller prata-, laga- och äta mat.

Livematlagning                                                                                                           Här bjuds publiken in till en riktig matlagninsshow.  Jag för ett samtal med publiken kring val av rätter och råvaror utifrån våra sex utgångspunkter och sju årstider. Jag bjuder också på mina bästa kockknep, och takt med att rätterna blir färdiga är det bara för publiken att njuta.

Klimatsmart menyplanering                                                                                Oftast krävs det bara några små justeringar för att en meny ska bli betydligt klimatsmartare. Deltagarna får planera menyer utifrån flera olika årstider, samt hjälp och coaching i ”menymakeover” som redskap för att laga klimatsmartare mat.

Klimatsmart lunchsamtal                                                                                           Lär dig mer om klimartsmart mat under avslappnade former. Vi lagar en klimatsmart måltid tillsammans utifrån mina recept, samtidigt som vi för ett samtal om råvarorna. Elsa finns på plats och ger tips och råd, och vi avslutar workshopen med en trevlig måltid. Alla deltagare får med sig en receptsamling hem.

Klimatsmarta vintersallader                                                                                      Vad serverar vi på salladsbuffén utanför salladsäsongen? Vi går loss på vinterskafferiet och tillsammans bygger vi upp en härligt färgsprakande salladsbuffé av svesnka råvaror som är i säsong året om. Efteråt så smakar vi och för en diskussion kring rätterna, och alla deltagare får med sig en receptsamling hem.

 Minskat matsvinn                                                                                                   Idag slängs 30% av all mat som produceras. Matsvinnsfrågan berör oss alla, och alla kan vi göra något – oavsett om du är producent, grossist, krögare, butiksinnehavare eller ”bara” konsument. Under workshopen kombineras teori med praktik, diskussioner och praktiska exempel. Ni kommer att gå därifrån med en konkret handlingsplan för att minska matsvinnet i er organisation.

 

Kommentarer inaktiverade.