Kombucha

Kombucha är en fermenterad hälsosam dryck, gjord på ekologiskt te och honung/socker. Teblandningen jäser i 1-2 veckor till en uppfriskande sötsyrlig, naturligt kolsyrad dryck full av nyttiga bakterier, enzymer och antioxidanter. (Mer info längre ner.)

Sedan augusti 2015 bedriver jag ett småskaligt kombuchabryggeri i Örebro. Låt mig presentera min Kombuchafamilj:

Honutcha

Honutcha

Honutcha är det senaste tillskottet i kombuchafamiljen. Honutchan har lokal anknytning då den är bryggd på svart te och en rustik ljunghonung från Snavlunda i södra Närke. Honutchan har en syrlig och rustik karaktär av honung, äpple och mjöd. Den passar bra som alkoholfri fördrink eller måltidsdryck till en god middag.

Innehåll: Svart ekologiskt ceylonte, ekologiskt socker, ekologisk ljunghonug.

Naturell

Kombucha naturell

Kombucha naturell har en neutral sötsyrlig smak som påminner något om äppelmust. Den är naturligt kolsyrad och kan smaksättas med säsongens örter, frukt, bär eller avnjutas precis som den är.

Innehåll: Svart ekologiskt ceylonte, ekologiskt socker

Mynta

Kombucha mynta 

Kombucha mynta är en frisk fläkt och läskande törstsläckare. Passar som bra start på dagen, återhämtning efter träningen eller som fördrink till en god middag.

Innehåll: Svart ekologiskt ceylonte, ekologiskt socker, färsk mynta.

Ingefära

Kombucha ingefära

Kombucha ingefära är en riktig vitaminkick! Den har en rivig och frisk smak av ingefära som för tankarna till en god Ginger Ale. Ingefäran, antioxidanterna och enzymerna håller förkylningarna borta och gör dig pigg och alert.

Innehåll: Svart ekologiskt ceylonte, ekologiskt socker, färsk ingefära.

Kombucha och Honutcha kan köpas i Örebro hos följande återförsäljare:

 • Kafe kulör, Olaigatan 12, Örebro
 • Ingeborgs, Engelbrektsgtatan 20, Örebro
 • Ekobutiken i stadsträdgården, Floragatan 1, Örebro

Vill du bli återförsäljare eller köpa större partier? Kontakta mig för pris och mer info.

 

Mer om Kombucha

Historia                                                                                                            I Japan, Kina och Ryssland har kombucha druckits under flera tusen år för dess hälsobringande egenskaper. Den tidigaste dokumenterade förekomsten av kombucha har man hittat i Kina redan för ca 5000 år sedan. Enligt traditionell kinesisk medicin betraktades kombucha-te som odödlighetens te och livets elixir.
En lång kombuchatradition finns även i Japan där det var populärt både hos kejsarfamiljen och i krigarklassen

Under början av 1900-talet under det Rysk-Japanska kriget kom Kombuchan till Ryssland. Där blev den mycket populär och började användas som bas i en rad olika drycker. Från Ryssland började den sedan spridas vidare till resten av Europa.

Hur går det till?                                                                                                      För att göra egen kombucha behövs bryggt te, socker och en kombuchasvamp. Själva fermenteringsprocessen sköts av kombuchasvampen, vilken omvandlar sockerarterna i te-socker-blandningen till organiska syror. Teet fungerar som kvävekälla, vilket främjar tillväxten av de goda bakteriekulturerna. Ibland kan du se små rester av dessa i drycken, men det är inget farligt utan endast resultatet av en naturlig jäsningsprocess. Kombucha kan göras på både grönt och svart ekologiskt te.

Hälsa                                                                                                        Av jäsningen så bildas goda bakteriekulturer. Detta är bland annat detoxifierande (utrensande) och bra för din mage.

Kan en hälsosam dryck vara gjord med socker?

Sockret fungerar som näring åt kombuchasvampen och krävs för själva jäsningen. Sockret omvandlas till organiska syror under tiden och det finns väldigt lite socker kvar i den färdiga drycken.  Under bryggningen konsumerar kombuchasvampen ingredienserna och omvandlar dessa till näringsämnen bl.a. flera olika B-vitaminer, enzymer, och speciella syror som snabbt kan avlägsna gifter ur kroppen.

DSC_2211

Kombuchabryggning med svart och grönt te.

2 kommentarer till Kombucha

 1. Micke Granath säger:

  Hej

  Låter du Kombuchan jäsa ut fullständigt innan du tappar på flaska? Om inte, är det inte risk för ”flaskbomber då”? Det borde också bildas alkohol. Jag vet inte hur det är med Kombucha, men om det hade varit vanlig jäst skulle styrkan bli ungefär som folköl. (Jag läste ditt recept i senaste ”Biodlaren”). Det kanske är annat med Kombuchasvampen? Det är i alla fall väldigt intressant!

  Mvh
  Micke Granath

  • Elsa Fries säger:

   Hej Micke!

   Jäsprocessen för öl och Kombucha skiljer sig åt på flera sätt.
   Vid jäsprocessen bildas det marginellt med alkohol, (mindre än 1%.) Om Kombuchan får jäsa ut helt så får den en vinägerliknande smak. Hur länge man vill låta den jäsa er en smaksak, men jag rekommenderar att avbryta jäsningen efter ca 10 dagar. Det är ingen risk för flaskbomber då jäsningen är betydligt mildare än vid ölbryggning, och processen avstannar dessutom när man förvarar den i kylskåp.

   Mvh Elsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>