Om att tänka utanför boxen

DSC_1669

Jag har precis avslutat den långa tågresan från Sundsvall (inrikesflyget är INTE ett alternativ) och från gårdagens heldagsworkshop i klimatsmart mat hos svenska kyrkan. Jag fick äran att jobba med ett 20-tal engagerade miljösamordnare från mellan- och norra Sverige. Det bjöds på föreläsning, säsongsanpassad menyplanering utifrån kyrkårets verksamheter, livematlagning med smakprover på klimatsmarta pålägg, samt många intressanta diskussioner.

Ett av dagens teman blev att tänka utanför boxen när det gäller församlingsverksamhetens menyplanering, vilket ställde en del vedertagna ”slentrianval” på sin spets – måste man alltid ha ost, skinka, gurka och tomat på mackan? Finns det andra alternativ än kött- och majonaisestinn smörgåstårta, följt av gräddtårta till begravningskaffet?  (Tänk istället smörgåsar på hembakat bröd med en härlig ärttapernade och hemodlade groddar, snittar med färskost och soltorkad tomat samt en mustig äppelkaka med återvunna äpplen från äppelträdet utanför församlingsgården.)

Det krävs kunskap, mod och mycket inspiration för att bryta gamla vanor och utmana devisen om att ”så här har vi alltid gjort förut”. Förhoppningsvis har jag gett mina miljösamordnare verktygen att själva våga vara lite banbrytande och utmana den rådande  fett- och köttnormen.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och genom att servera klimatsmartare mat i sina verksamheter, tar vi ett litet steg mot en hållbarare värld.

 

Det här inlägget är publicerat i Klimatsmart, Kött, Personligt. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>