Det fria valet – släng dig i väggen!

SAMSUNG

Jag har under några dagar gått och grubblat på det här med att många upplever det väldigt svårt att veta hur man ska äta hållbart. De flesta matbutiker idag stoltserar med sitt breda utbud, innefattandes en varitet av både närproducerade rotfrukter och ekologiska havregryn samt besprutade bananer, plågat griskött och rödlistad fisk etc. Vissa produkter har märkningar som guidar oss, vissa har det inte.

Det ÄR svårt att vara konsument idag.

Matbutikernas argument till att fortsätta har t.ex. rödlistad fisk och besprutade bananer är ofta att kunden måste få välja själv. Och eftersom det fortfarande köps rödlistad fisk och besprutade bananer så tolkas det som att det finns en efterfrågan – och om dessa togs bort ur sortimentet så skulle kunderna gå någon annanstans. Jag tycker inte att det här resonemanget håller. Visst, det finns säkert ett fåtal människor som inte kan tänka sig att äta något annat än just rödlistad fisk och besprutade grönsaker. Men jag tror ändå att de flesta människor vill göra gott om de kan. (Och i synnerhet om det är enkelt att göra gott.)

Det fria valet bygger på att varje individ har tillräckligt mycket kunskap för att kunna göra ett genomtänkt och välgrundat beslut, samt vara medveten om dess konsekvenser. Att kräva att varje individ ska besitta tillräcklig kunskap kring de komplexa produktionsprocesserna för varje produkt, för att göra ett välgrundat val i matbutiken, är helt orimligt.  Det är ingen som förväntar sig att gemene man ska vara expert på försäkringar, aktieinvesteringar eller husköp – därför är det helt naturligt att vi vänder oss till en rådgivare i dessa situationer. Hur kommer det sig då att vi förväntas vara experter på mat och vad de köp vi gör i matbutiken får för effekter på miljön, människor och den globala ekonomin.

I detta fall är jag beredd att slänga det fria valet i soptunnan. Visst ska vi få välja själva vad vi lägger på tallriken, men låt oss få välja mellan de olika HÅLLBARA alternativen. Jag ser fram emot att besöka den första matbutiken som är djärv nog att våga satsa på ett något smalare, men uteslutande hållbart sortiment. Där jag kan välja och vraka mellan ekologiska bananer, grönlistad fisk och grönsaker efter säsong, och där jag slipper gå hem med dåligt samvete.

 

Det här inlägget är publicerat i Livsmedelsdebatt. Bokmärk permalänk.

3 kommentarer till Det fria valet – släng dig i väggen!

 1. Magnus Åberg säger:

  Tycker också att det är bedrövligt att det fria valet står mellan direkt oetiska varor och bra varor. Alla har ett ansvar för detta, producenter, förädlare, grossister, detaljister och kunder. Det vanligaste synsättet bland handlare är att ”kunden bestämmer”, men det kan ju lätt missbrukas och misstolkas till att ”vi handlare har inget ansvar”. Vi handlare borde istället visa yrkesstolthet genom att sälja de varor som är sjysta och bra, från jord till bord. Dock går det inte bara att ta in de bra varorna om ingen köper dem, så jag tror att det måste vara en process där vi handlare måste ta ett mycket tydligare ansvar än vad vi gör nu. Blev i alla fall positivt överraskad över hur tydligt ICA nyligen tog bort stenbitsrom och rödlistad tonfisk ur sortimentet. Så var det inte för 5 år sen. Det verkar gå åt rätt håll, om än långsamt.

  • Elsa Fries säger:

   Tack för din kommentar Magnus, jag håller helt med och branchen behöver fler personer med ditt tänk! Du är fortfarande varmt välkommen att gästblogga på Dyraremat,nu om du skulle vara intresserad. Det är ju synd på så kloka tankar att de bara stannar i kommentarsfältet:)

   /Elsa

 2. Magnus Åberg säger:

  Tack! Ska se om jag kan knåpa ihop nåt framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>