Handlingskraftig handlare

Kommer ni ihåg Ica handlaren som satte upp skylten ”besprutade bananer” i fruktdisken? Någon tog en bild på skylten, och denna har sedan förekommit frekvent i sociala medier. Jag råkade springa på hjärnan bakom idén; Ica-handlaren Magnus Åberg  under konferensen Gastronimiska samtal i Nyköping, och passade på att intervjua- och skriva ett minireportage om honnom. Trevlig läsning!

Bananerna

Ica handlaren Magnus Åberg från Nyköping tröttnade på att sälja oekologiska besprutade bananer, på bekostnad av miljön och usla förhållanden för arbetarna på bananplantagen. -”Helst av allt ville jag ta bort de besprutade bananerna helt ur sortimentet, men det skulle orsaka sådant ramaskri. Istället satte Magnus upp en skylt med texten: ”besprutade bananer” resp. ”ekologiska bananer” i fruktdisken. ”På så sätt kunde jag i alla fall tydliggöra vad kunderna verkligen betalade för,” säger Magnus.

Initiativet fick lite ris, mycket ros och försäljningen av de ekologiska bananerna sköt i höjden. Det var dock först två år senare, när Naturskyddsföreninginen spred bilden via sina sociala medier som budskapet verkligen fick fart. Idag säljs enbart ekologiska bananer på ICA nära i Nyköping, och flera andra skyltar finns för att peka ut de oekologiska varorna.

Ett fint exempel på en enskild näringsidkare som vågar vara banbrytande och visa att handeln kan vara föregångare i kampen mot hållbar matproduktion och konsumtion. Jag tror att handelsbranchen är en viktig aktör med stor potential och stora möjligheter att skapa förändring samt att hjälpa konsumenter att göra bra val. En potential som idag inte alltid utnyttjas.

 

ciD9Gx2PxLiP8dY8i4BTdaBJR4rFjPmQTajnd8A4j30

(Jag och Magnus Åberg under Gastronomiska Samtal.) 

 

Det här inlägget är publicerat i Livsmedelsdebatt, Tips och inspiration. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>