Varför pratar vi inte om tomma kalorier?

Socker

En läsk om dagen förkortar livet. En ny amerikansk studie visar att socker har skadlig inverkan på hälsan. Kanske inte direkt någon överraskning. Socker är rena kolhydrater, och har ungefär samma kaloriinnehåll per gram som t.ex. ris, potatis eller bröd. Problemet med socker är dock att det inte innehåller någon näring alls, samt att det lätt leder till överätning eftersom det inte ger mättnadskänsla på samma sätt som ris, potatis eller bröd.

Överätning bidrar till övervikt, vilket i sin tur för med sig en rad olika hälsoproblem. Det har varit känt sedan länge att en hög sockerkonsumtion ofta leder till övervikt, vilket i sin tur för med sig en rad olika hälsoproblem. Nya fakta i denna studie är att, utöver risken för övervikt, ökar socker risken för hjärtdödlighet oavsett kroppsvikt. En separat studie visar att en burk läst om dagen ökade risken med 1/3, oavsett kaloriintag.

http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/02/03/ny-studie-socker-direkt-orsak-till-hjartsjukdomar/

Folkhälsan är så klart viktig. Men vår hälsa är även beroende av att vi har en planet att bo på. Här skulle jag vilja bredda diskussionen så vi inte bara pratar om socker utan även om tomma kalorier. Maten vi äter står för Ca 30% av vår totala klimatpåverkan. Denna siffran kan bli beroende på vad vi äter, men energi och näring behöver vi för att överleva så vi kan aldrig sluta äta helt. Däremot överlever vi utan tomma kalorier från läsk, kakor, godis, chips och skräpmat. -Vi mår till och med bättre utan dessa.

Idag utgörs 40 %  av vårt energiintag av tomma kalorier.

Det pratas mycket om hur vi måste minska vår kött konsumtion för klimatet. Så sant. Men varför är det ingen som pratar om tomma kalorier och deras onödiga påverkan på klimatet? Om vi faktiskt skippade den där dagliga vetelängden till jobbfikat och förpassade veckans chokladkonsumtion till några bitar på lördagskvällen, så kanske vi faktiskt kan unna oss lite extra ekologiskt naturbeteskött emellanåt, utan dåligt samvete.

 

Det här inlägget är publicerat i Livsmedelsdebatt. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>