Grossist med rekomat som konkurrensmedel

DSC_0752

Kommer ni ihåg den uppmärksammade rättstvisten för några år sedan där Servera stämde bl.a. Rättviks kommun för att de krävde lokalproducerat kött i sina upphandling? Denna heta tvist har knappt hunnit svalna förrän grossisterna åter hamnat i hetluften.

Den senaste nyheten handlar om flera kommuner som har utsatts för en utbyteskomplott av sina matvarugrossister. Grossisterna har systematiskt bytt ut de beställda ekologiska varorna mot sina egna märkesvaror med sämre kvalité, men med högre vinstmarginal för grossisten. Flera grossister har även satt i system att överpröva alla upphandlingar som de inte vinner. Detta görs även om de inte räknar med att vinna, men eftersom överprövningen förlänger kontrakttiden vilket grossistföretagen tjänar stora pengar på. Servera har pratat klartext; vi överprövar om vi tjänar på det”.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/grossisten-ska-inte-bestamma-vad-jag-ska-stalla-pa-bordet

Grossistbranchen och dess kundrelationer är lite speciell. För även om kommunerna är fria att välja vilken matvarugrossist de vill så är de samtidigt i stark beroendeställning till dessa. När jag som vanlig konsument inte är nöjd med min lokala matbutik så kan jag enkelt välja att gå till en annan. Vart jag än vänder mig så kommer de alltid att kunna tillfredsställa mitt veckobehov av ekologiska morötter, äpplen och havregryn.

För kommunerna är det annorlunda. När 100 000 måltider ska serveras vare dag till skolor, äldreboenden och sjukhus, så krävs att någon levererar de 50 000 kg råvaror dagligen. Kommunköken är helt utelämnade till grossisternas goda vilja och ambition att leverera de varor som köket beställt, eller om de så vill -byta ut varan mot ett sämre alternativ. (Det är lite svårt för kökschefen att stå där på lastkajen och säga ”Nej tack, detta är inte vad vi beställde. Jag går och köper 50 000 kg mat på Ica istället.”)

När detta sker upprepade gånger så blir förstås kunderna upprörda, men eftersom hela grossistmarknaden styrs monopoliskt av ett fåtal aktörer så finns det inte alltid ett bättre alternativ att tillgå. Kommunerna är låsta till ett fåtal likvärdiga aktörer, och de har mycket små chanser att förbättra sin situation. Och så länge de befintliga grossisterna har monopol på marknaden så finns det inget som motiverar dem till förbättring, – kunderna stannar ju kvar i brist på alternativ.

Sedan vi fick en borglig regering så har det skett avreglering på massor av marknader. Över en natt så ploppade det plötsligt upp apotek, friskolor och privata vårdbolag som svampar i skogen. När ska denna konkurrenseffekt sprida sig till grossistbranchen? Alla ni entreprenörer där ute, här har ni ett öppet mål. Vi är redo för nästa generations matvarugrossist med kundservice och schyst producerade kvalitétsråvaror som konkurrensmedel!

Det här inlägget är publicerat i Livsmedelsdebatt, Mat och klimat. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>