Vad hamnar i din cocktail i kväll?

IMG_0273-e1355683103221

Nytt år och nya vanor. Många av oss inledde det nya åter med löftet att börja äta mer hälsosamt. Det är i grunden är en fin tanke, men det kan slå väldigt fel om man inte är uppmärksam. En sund kosthållning förknippas normalt med ett högt intag av frukt och grönsaker, så för en person som vill börja äta hälsosammare så känns det logiskt att börja där. Men beroende på vilken del i grönsaksdisken du hamnar så kan hälsofördelen avta, eller rent av ha motsatt effekt.

En granskning av EU-kommissionen från 2008 där man gjorde 65 000 st livsmedelsprover,  visade att hälften av alla frukter och grönsaker producerade inom EU innehåller rester av giftiga bekämpningsmedel. 70% av vindruvorna innehöll giftiga ämnen, och i vissa fall överskreds den tillåtna resthalten för barn med 900%. Paprika innehåll 29 st olika typer av bekämpningsmedel.

http://www.dn.se/debatt/vindruvor-och-paprikor-ar-rena-giftcocktails/

Idag finns ett antal olika kemiska bekämpningsmedel som är godkända inom EU. Vart och ett av dessa har ett gränsvärde för för att inte utgöra en hälsorisk. Generellt ligger dessa gränsvärden relativt lågt. För önskad effekt vid odlingen är det istället vanligt att kombinera flera olika bekämpningsmedel. Ingen av dessa överskrider det individuella gränsvärdet, så det görs helt lagligt, men kombinationen av dessa blir en stor cocktail av kemikalier vars gemensamma effekt kan blir betydligt värre än hög halt av en kemikalie. Smart va?

Dessa frukter och grönsaker må göra dig smal, men de förstör både din kropp och miljön omkring dig. Inom ekologisk odling är det förbjudet att använda konstgödsel, gifter och kemiska bekämpningsmedel. Vad väljer du?

Det här inlägget är publicerat i Klimatsmart, Livsmedelsdebatt, Mat och klimat. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>