Julskinka med gott samvete

 

skinka1

Julen närmar sig med stormsteg och julbordet likaså. I år förväntas försäljningen av den KRAV-märkta julskinkan fördubblas, från tre till sex ton. Generellt så brukar efterfrågan på ekologiskt griskött öka från det normala 2 – 3 % till 20 % under andra halvan av december. Det är strålande att allt fler väljer ett shysst producerat alternativ till de plågade antibiotikagrisarna på julafton.

För att detta ska vara möjligt så är det dock viktigt att upprätthålla efterfrågan under hela året. En gris lever under längre tid än bara under december månad, och grisen består även av betydligt fler delar än bara skinkan. Så om alla som vill ska ha möjlighet att äta en ekologisk skinka  så krävs att vi även efterfrågar ekologisk bacon, korv, leverpastej och fläskfärs etc.

Även när vi väljer ekologiskt så finns det vissa skillnader i produktionssätt, och kött har alltid högre klimatpåverkan är mat från växtriket. Här kommer min topplista över julskinkor som kan ätas med gott samvete. Både miljöpåverkan och djuretiska aspekter har vägts in här.

  •  På 3:e plats: EU ekologisk skinka

Grisen får äta ekologiskt foder. Den får även möjlighet att vistas utomhus, svansklippning är inte tillåtet och de flesta tillsatser och kemikalier är bannlysta.

Unknown

  • På 2:a plats: KRAV-märkt skinka.

Samma regler som EU-ekologiskt men färre tillsatser är tillåtna, krav finns på miljövänliga förpackningar och något hårdare regler kring djurskyddskrav, samt kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Unknown-1

Och på 1:a plats: Vegansk julskinka. 

Oavsett hur ekologisk och närproducerad grisen är så har det vegetariska alternativet i stort sett alltid mycket lägre miljö- och klimatpåverkan. Bäst är så klart svenska baljväxter, men även importerade vegetariska halvfabrikat har mycket lägre miljöpåverkan än kött.

astrid_nyjul

 

Fler vegetariska julalternativ finnes i en hälsokost/ekobutik nära dig. 
Det här inlägget är publicerat i Kött, Mat och klimat, Tips och inspiration. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>