Berlinsyndromet – en oanad resurs

 

Jag slår upp morgontidningen och läser att Stockholm har drabbats av ”Berlinsyndromet”. Detta syndrom innebär flera vildsvinstammar har gett upp hoppet om en levande landsbygd, tagit sitt pick och pack och flyttat in till storstan där de får tillgång till mat i form av sopor och äpplen i trädgårdarna. Villaägarna och förortsinvånarna sliter samtidigt sitt hår över förstörda rabatter, och den allmänna oron ökar i dessa områden.

Själv oroas jag av följande faktum: Idag äter vi 86 kg kött per person och år i Sverige. Detta är långt ifrån hållbart, och konsekvenserna av våran massiva köttkonsumtion leder till global uppvärmning, kväveläckage i sjöar och hav, minskad biologisk mångfald etc.För att även i framtiden kunna försörja en växande befolkning så måste vi lägga om våra kostvanor. Detta betyder INTE att alla ska bli vegetarianer. Däremot bör vi minska andelen kött i kosten, äta mer proteinrika vegetabilier (t ex linser och bönor) samt hitta nya klimatsmartare källor till animaliskt protein.

Viltkött utgör en av de bästa proteinkällorna, då djuren varken släpper ut metangas i atmosfären (som korna) eller äter kraftfoder (som kyckling och grisar) samt innehåller fullvärdigt protein (till skillnad från många vegetabiliska proteinkällor.) Dessutom kan viltdjuren effektivt utnyttja delar av skogens resurser som annars går till spillo för oss människor.

Kontenta: Vi borde se vildsvinen som en resurs istället för ett problem! De är en tillgång på både närproducerad och klimatsmart protein, vilket idag är en stor bristvara. Framöver hoppas jag att vi får se mindre dansk fläskfilé och brasilianskt nötkött till förmån för Svenskt närproducerat vildsvin på menyerna.

Källa: DN Sthlm 24/8. På bilden: vildsvinskebab.

Det här inlägget är publicerat i Klimatsmart, Kött, Mat och klimat. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>