Framtidens kött – vegetbiliskt eller animaliskt?

Jag läste en artikel i tidningen idag om svensk köttodling. I ett samarbete mellan Chalmers och forskare i Holland, tar man fram material till korv- och hamburgare, men även filéer och hela stekar är på gång.  När man tidigare har gjort konsumentundersökningar på odlat kött så tenderar folk att vara rätt negativt inställda. Tanken på att sätta tänderna i animalisk vävnad, uppfödd i näringslösning i en steril laboratioriemiljö kanske låter lite skrämmande. I synnerhet i en tid då det näproducerade och naturliga premieras. Men vad vi väljer att lägga på tallriken är starkt kulturellt präglat. För ca 15 år sedan så var det nog många svenskar som inte kunde tänka sig att äta rå fisk. Idag är finns det lika många sushirestauranger som pizzerior.

Den rika delen av världen kommer säkert i viss mån även i framtiden fortsätta äta vanligt slaktat kött. Men samtidigt som jordens befolkning växer sig allt större och resurserna blir allt knappare så kommer vi att vara tvungna att hitta flera alternativ till vanligt kött. Vare sig vi vill det eller ej. Med det odlade köttet minskar 99 % av markanvändningen, 90 % av vattenåtgången samt 85% av växthusgasutsläppen.

Men det odlade köttet är egentligen inte så långt ifrån oss som man kan tro. De flesta, oavsett om man är vegetarianer eller ej, har nog ätit Quorn någon gång. Quorn är i princip odlat kött, fast vegetabiliskt. Tänk om man skulle se kött som ett koncept istället för som ett dött djur? Ta hamburgare eller sushi som exempel. Även om den traditionella rätten innehåller kött- resp. fisk, så finns idag så många varianter att det inte längre handlar om den animaliska produkten. Det är tillbehören- och sättet vi äter på som definierar rätten. På samma sätt tror jag att framtidens kött kommer att finnas i både slaktade och odlade varianter, samt både i vegetariska- och animaliska alternativ.

Vad tror du?

Det här inlägget är publicerat i Klimatsmart, Kött. Bokmärk permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>