Vad är mat?

Jag misstänker att det är få som har missat den senaste köttskandalen, där Findus färdiga lasanger innehöll hästkött. Att marknadsföra en produkt som innehåller något helt annat än vad den utger sig för att innehålla är oförsvarbart. I synnerhet i en tid när mycket mat produceras långt i från hemmen. Kedjan från jord till bord har aldrig varit längre, som konsument är jag helt utelämnad i händerna på livsmedelsindustrins otransparenta verksamhet.

Att luras är aldrig okej, och jag försvarar inte på något sätt beslutet att fuska med receptet. Men jag kan ändå inte låta bli att ställa mig frågan; Hade det blivit samma rabalder om man hade bytt ut nötköttet i lasangen mot kycklingkött? Vem bestämmer vad som är mat och vad som inte är det? Det finns stora folkgrupper som av religiösa skäl väljer bort fläsk, medan det är en stapelvara i andra kulturer. Inom hinduismen är korna heliga. Mina vegetarianvänner anser att kött inte är mat.

I Sverige har vi ingen kultur av att äta hästkött. Av sociokulturella faktorer och vanans makt så har hästen hamnat i husdjurskategorin, medan kon hamnade i matkategorin. Trots detta så skiljer de sig inte allt för mycket åt i sin fysiologi, och bör rimligtvis vara likvärdiga som måltidskomponent. Rent miljömässigt vore det faktiskt bra om vi bytte ut en del av det importerade nötköttet som vi sätter i oss, mot svenskt hästkött, som idag istället exporteras till andra länder där hästköttet inte är lika tabubelagt.

Vad är egentligen mat? Vi är sociala varelser, styrda av normer, värderingar och tankemönster som vi tar in från omvärlden. Men hur rationella är dessa egentligen? Är det kanske dags att börja utmana normerna? I synnerhet när de sker på bekostnad av miljön? Den här debatten har fått mig en tankeställare, och jag är övertygad om att vi alla skulle vinna på att tänka ett varv extra och ställa oss frågan; Vad är mat?

Det här inlägget är publicerat i Kött, Livsmedelsdebatt. Bokmärk permalänk.

En kommentar till Vad är mat?

  1. Helena säger:

    Vi borde definitivt börja äta mer hästkött i Sverige! T ex travhästar som inte duger till travet skickas i långa (säkert plågsamma) transporter utomlands eftersom vi inte vill äta upp dem i Sverige. Dåligt för miljön och för hästarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>